مجوز فیپا چیست؟
فیپا یکی از مراحل چاپ کتاب است که اشاره به فهرست نویسی توصیفی و تحلیلی کتاب، قبل از انتشار دارد. معمولا فیپای کتاب در صفحه حقوقی یا صفحه شناسنامه کتاب ثبت می شود. یکی از اهداف فیپا کتابخانه ملی، جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات کتاب شناختی در سطوح ملی و بین المللی است. البته کاربرد فیپای کتاب در این مورد خلاصه نمی شود و در ادامه به مزایا فیپای بیشتر می پردازیم.
· اهداف و مزایای دریافت فیپا
· اهداف و مزایای دریافت فیپا
· اهداف و مزایای دریافت فیپا کتابخانه ملی
همانطور که گفته شد، فیپا با هدف جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات کتاب شناختی در سطوح ملی و بین المللی استفاده می شود؛ اما این تنها هدف و مزایای فیپای کتاب نیست، بلکه از فیپا استفاده های دیگری نیز می شود. با توجه به این موضوع، از اهداف و مزایای دیگر فیپا کتابخانه ملی، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
· سازماندهی کتاب های مختلف در سطح کشور
· هماهنگی فهرست نویسی در سطح کشور
· ساماندهی و تسهیل فهرست نویسی برای کتاب داران
· جلوگیری از ایجاد اضافه نویسی و تکرار مکرر
· افزایش سرعت جمع آوری و بازیابی منابع کتابخانه های مختلف
· بررسی صحت و درستی کتاب
· کاهش هزینه های جانبی
· جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات کتاب شناختی در سطوح ملی و بین المللی
· کاهش اشتباهات ممکن در اشتراک اطلاعات
· افزایش سرعت اشتراک گذاری و گردش اطلاعات در سطوح مختلف
نحوه دریافت مجوز فیپا برای چاپ کتاب
ثبت دریافت مجوز فیپا باید به صورت اینترنتی انجام شود. به همین منظور شما باید در سایت فیپا کتابخانه ملی عضو شده و بعد از دریافت رمز ورود و نام کاربری، از طریق اینترنت اطلاعات مورد نیاز برای ثبت فیپای کتاب را ارسال کنید. البته بد نیست بدانید که دریافت فیپا و شابک، توسط موسسه سفیر برای شما انجام می شود و هیچ نیازی به اقدام شما نمی باشد.
نکته مهم: دریافت فیپا و شابک و به طور کلی مجوز های کتاب فقط توسط ناشر امکان پذیر است و نه خود نویسنده، پس اگر می خواهید در سریع ترین زمان ممکن و با بهترین هزینه، کتاب خود را چاپ کنید از خدمات موسسه سفیر استفاده کنید.
هزینه دریافت فیپای کتاب
هدف از صدور فیپا، اخذ هزینه نمی باشد، بلکه فیپای کتاب با اهداف مختلفی و مهم دیگری صادر می شود که در ادامه به آن ها می پردازیم. به طور کلی باید گفت که هزینه دریافت فیپای کتاب صفر می باشد و شما برای دریافت مجوز فیپای کتاب هیچ هزینهای پرداخت نمی کنید.
چه سازمانی این موز را صادر می کند؟
برای دریافت مجوز فیپا و یا فهرست نویسی باید از طریق سازمان اسناد و کتابخانه ملی اقدام کنید. دقت داشته باشید که تنها سازمان مجاز برای ارائه فیپا کتابخانه ملی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی می باشد و شما نمی توانید از هیچ سازمان دیگری فیپای کتاب دریافت نماید. «انحصار صدور مجوز فیپا در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی می باشد.
· مدارک مورد نیاز برای دریافت فیپا
· مدارک مورد نیاز برای دریافت فیپا
· مدارک مورد نیاز برای دریافت فیپای کتاب
برای دریافت فیپا نیاز به مدارک مختلفی دارید که باید از صحت مدارک ارسال شده اطمینان حاصل کنید. دقت داشته باشید، مراحلی که برای دریافت مجوز تعیین شده، حتما به صورت دقیق انجام شود؛ زیرا در غیر این صورت ممکن است در صدور مجوز فیپای کتاب شما اختلال ایجاد شود. با توجه به موارد گفته، از مهم ترین مدارک مورد نیاز برای دریافت فیپای، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
· ارسال 30 درصد از کتاب نوشته شده
· ارسال مجوز شابک اخذ شده برای کتاب
· ارسال کردن مدارک نویسندگان یا نویسنده و کتابخانه ملی
· ارائه کارت ملی نویسنده و نویسندگان
شرایط صدور فیپا برای کتاب های ترجمه شده؟
اگر شما به عنوان مترجم بر روی یک کتاب کار کردهاید باید مشخصات اصلی کتاب را نیز به صورت کامل ارسال کنید. حتی در صورت نیاز ممکن است از شما فرمت PDF کتاب را نیز درخواست کنند. بد نیست بدانید که این شرایط در کنار شرایط قبلی دریافت فیپا کتابخانه ملی برای کتاب های نگارش شده، بیان می شود.
در چه شرایطی کتاب نیاز به اخذ فیپا کتابخانه ملی دوباره دارد؟
کتاب هایی که نگارش می شوند، قبل از چاپ فیپا دریافت می کنند ولی این شرایط برای کتاب های به صورت ثابت نیست و در شرایط مختلف مثل تغییر عنوان کتاب، نیاز به اخذ دوباره فیپا کتابخانه ملی می باشد. با توجه به این موضوع شما باید در شرایط زیر اقدام به اخذ فیپای دوباره کنید.
· ویرایش کتاب
· تغییر عنوان کتاب
· تغییر نام نویسنده در هر اندازه
· تغییر نام مترجم در هر اندازه
· تغییر در ابعاد و قطع کتاب
· تغییر در سلسله انتشارات
· تغییر تعداد صفحات (کم یا زیاد شدن)
آیا از فیپا فقط برای کتاب استفاده می شود؟
خیر: از فیپا برای تمام اسناد و منابع اطلاعاتی با هر نوع قالبی استفاده می شود. این منابع نیز مانند کتاب ها در کتابخانه ملی ثبت می شوند. البته نحوه درخواست فیپای کتاب برای منابع اطلاعاتی که در قالب کتاب نباشند، از طریق فرم های مخصوص انجام می شود.
معمولا فیپا در چند روز صادر می شود؟
فیپا برای کتاب های مختلفی صادر می شود و از این روش شرایط و زمان صدور فیپا برای کتاب های مختلف، متفاوت می باشد. معمولا فیپای کتاب برای کتاب هایی که تا الان چاپ نشدهاند حداقل 10 و حداکثر 20 روز زمان می برد؛ ولی برای کتاب هایی که توسط ناشران دیگه به چاپ رسیدهاند، این زمان به 5 روز کاری کاهش پیدا می کند و در نهایت کتاب هایی که قرار است مجددا چاپ شوند، می تواند در 3 روز کاری فیپای کتاب دریافت کنند.
درخواست فیپای الکترونیکی
فیپای الکترونیکی چیز عجیب یا غریبی نیست، بلکه همان درخواست فیپای کتاب حضوری گذشته است که امروز به صورت اینترنتی انجام می شود. در حال حاضر درخواست فیپای کتاب فقط به صورت اینترنتی انجام می شود و مراحل ثبت درخواست فیپای کتاب در چند دقیقه قابل انجام است.
مراحل دریافت فیپای اینترنتی
همانطور که گفته شد، در حال حاضر درخواست فیپا فقط به صورت اینترنتی قابل انجام است. مراحل اخذ فیپای کتاب به صورت الکترونیکی کار سختی نبوده و فقط به دقت نیاز دارد تا اطلاعات به صورت صحیح وارد شوند. با توجه به موارد گفته شده، مراحل اخذ فیپای کتاب به شرح زیر است.
· ورود به سایت فیپا
· ثبت نام در سایت
· پرکردن پرسش نامه
· انتخاب فایل های ضروری و درخواستی فیپای کتاب
· درج تمامی اطلاعات
· تایید و ارسال اطلاعات
· دریافت کد پیگیری
نکته مهم: تمام مراحل دریافت فیپای اینترنتی حداکثر در مدت زمان 3 دقیقه قابل اجرا بوده و تنها نکته مهم در ثبت درخواست فیپای اینترنتی، صحت اطلاعات وارد شده است.
جمع بندی
فیپا جزو مجوز های دریافت کتاب می باشد، که قبل از چاپ کتاب باید اقدام به دریافت آن ها نماید. بهتر بگم تا زمانی که فیپای و شابک نداشته باشید؛ نمی توانید کتاب خود را به چاپ برسانید. دریافت این مجوز کار سختی نیست ولی فرآیند زمان بری است. از این رو اگر در چاپ کتاب عجله داشته باشید، باید هر چه سریع تر اقدام به دریافت آن کنید. بد نیست بدانید که انحصار صدور این مجوز در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی می باشد. و هیچ سازمان دیگری توانایی و حق صدور فیپا کتابخانه ملی را ندارد.